zondag 22 april 2007

botox


Botuline toxine
Men behandelt momenteel bepaalde vormen van focale dystonie, waaronder blefarospasme en spasmodische torticollis, met lokale inspuitingen van het gezuiverd botulinetoxine of -gif. In bepaalde centra gebruikt men dit gif eveneens om de laryngeale dystonie en de schrijverskramp te behandelen.
Het botulinetoxine werkt in op de verbinding tussen de zenuwen en de spieren door te verhinderen dat de zenuwuiteinden één van de chemische mediatoren, met name acetylcholine, vrijstellen. Hierdoor verslappen de spieren, wat leidt tot een vermindering van de spiercontracties. Aangezien de zenuwuiteinden na een achttal weken weer aangroeien, moet de behandeling om de drie maand hernomen worden. De nevenwerkingen van deze behandeling zijn zelden ernstig en steeds tijdelijk.
Een behandeling met botulinegif wordt afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Beste Jeroen,

Ik zie dat je nog helemaal geen reacties van lotgenoten hebt gehad. Dan ben ik bij dezen de eerste. Je vroeg om positieve verhalen m.b.t. de stoornis. Ik kan je die helaas niet geven. Volgens mij is deze stoornis ook levenslang. In de toekomst is misschien een geslaagde operatie mogelijk, maar dat is nu nog niet het geval. De operaties tot nu toe zijn niet geslaagd te noemen. Binnen afzienbare tijd is de stoornis terug. Maar misschien weet jij meer dan ik?

Wat ik wel weet is dat ik op de wachtlijst sta bij mijn specialist, dr. Langeveld, van het LUMC te Leiden, en nog niet ben opgeroepen voor een geslaagde operatie.

Plus minus 2 jaar geleden heb ik aan mijn specialist gevraagd hoe zo'n operatie in zijn werk gaat. Van zijn antwoord werd ik niet vrolijk. De operatie gebeurd onder plaatselijke verdoving, omdat je tijdens de operatie wordt gevraagd te praten; ze moeten immers weten of je stemband(en) weer naar behoren functioneert.

Dit wetende, zal mij niet weerhouden om in de toekomst een operatie te ondergaan. Ik voel mij met deze stoornis gehandicapt. Ik word beperkt in mijn doen en laten, vooral op het sociale vlak. Maar ik kan deze stoornis ook relativeren. Er zijn namelijk ergere dingen die je zou kunnen overkomen. Zolang het alleen bij deze stoornis blijft, houd ik het vol tot een mogelijke operatie in de toekomst.

Met vriendelijke groet,
Carolien

margreet zei

hoi ik ben margreet en ben twee weken geholpen in leiden door dr langeveld door middel van botox injecties.mijn stem begint nu weer krachtiger te worden ben er blij mee hij slaat niet meer over groeten margreet